Missie

Door het aanbieden van infrastructuur en diensten wil de vzw Heuvelsven met visie op de maatschappelijke evolutie, het realiseren van eigen doelstellingen van jeugdgroepen bevorderen. Het samenhangend geheel van gebouwen, domein en omgeving werkt inspirerend en stimulerend. De bewust nagestreefde soberheid is op maat van jongeren. Groepen die respectvol omgaan met mens en omgeving vinden in de natuur van Heuvelsven een uniek kader voor eigen activiteiten, groepsvorming en bezinning.

Visie

Heuvelsven moet uitgroeien tot een bekende en graag bezochte ontmoetingsplaats met een veilige en aantrekkelijk vernieuwde infrastructuur. Het domein stimuleert de participatie, de ontplooiing en de ontwikkeling van de kinderen en jongeren die er verblijven. Hierdoor voelen ze zich betrokken en zijn ze bereid er mee verantwoordelijkheid voor te dragen. Sport, natuur en spiritualiteit zijn belangrijke pijlers. Het domein moet tevens zijn rol als educatief natuurgebied ten volle kunnen vervullen.

De drijvende kracht achter Heuvelsven

Heuvelsven ontstond en draait nog steeds door de inzet van een groep vrijwilligers die een stukje van hun hart in Heuvelsven verloren. Ze beleefden in Heuvelsven mooie dagen en willen nieuwe generaties ook deze kans geven.

Historiek

Ontstaan

Tot 1934 was het Heuvelsven een overwoekerde waterplas met moerassige ondergrond. De natuur ging hier zijn gang.

Jacques Stoffels

In 1934 kocht Jacques Stoffels uit Dilsen de gronden rond het Heuvelsven. Hij diepte het ven uit en maakte het water open zodat erin gezwommen kon worden

Broeder Victor

In 1946 kocht broeder Victor, een broeder van de Broeders van de Christelijke Scholen, het domein. Hij stichtte hiervoor de VZW Openluchtcentra voor Scholieren ( O.C.S.). Hij wilde jongeren uit de stad dicht bij de natuur brengen.

Eerste kamp

In 1947 had er het eerste kamp plaats. Jongeren staken de handen uit de mouwen en bouwden hun jeugdstad. Op dat moment werd er een verbond gesloten tussen dit stukje natuur en een gemeenschap van jonge mensen met de belofte een plek te creëren waar ‘samen’ beter is dan ‘alleen’. Duizenden jongeren lieten er iets van zichzelf achter en gaven het domein ‘Heuvelsven’ een ziel.

Nu

Vandaag is Heuvelsven uitgegroeid tot een volwaardig jeugdvakantiecentrum. De VZW draagt nu de naam: ‘Heuvelsven VZW’.

Onze trouwe partners

Naast onze fantastische vrijwilligers kunnen we gelukkig ook rekenen op enkele geweldige partners die ons steunen in goede en slechte tijden. Dankzij deze geweldige mensen van Heuvelsven nooit mogelijk geweest… Merci!